Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 15 of 36

Thread: Panduan PHP : For newbie

  1. #1
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    278

    Exclamation Panduan PHP : For newbie

    Actually aku banyak dapat Private message, dan juga aku rasa nih soalan2 lazim yang tidak termaktub dimana2... Selain itu juga aku perhatikan ramai sangat yang tak faham English. So aku buka thread nih dan stickkan dia. Anggaplah nih untuk orang-orang Melayu yang malas nak faham bahasa inggeris. (Kalau dah sedar malas tuh rajin2 lah!.. )

    INTRO!
    - Pertama-tama kalinya aku akan tanya korang soalan lazim. Adakah korang dah pandai setidak-tidaknya 80% HTML?. Kalau tak pandai pegi belajar dululah!.
    Pandai HTML disini bermakna bukannya anda tahu guna software untuk buat 1 laman / page ber dotkan HTML. Sebaliknya faham sepenuhnya setiap fungsi kod2 html itu sendiri!. Dan sebaik-baiknya, bab BUTANG (button) dan FORM pun anda dah faham. Jangan tanya "Mengapa!", buang sikap bodoh bertanya sesuatu yang tidak patut! Sebaliknya cuba pandai sesuatu dengan usaha sendiri, kecuali dah tak mampu sangat-sangat.

    SOALAN LAZIM SIPEMALAS BERTANYA DAN BUAT-BUAT BODO tak faham. (Aku mmg kejam ok?)
    Tapi aku cuba jelaskan dalam bahasa dan perumpamaan yang paling mudah korang faham.

    Apa itu PHP? .
    PHP adalah Bahasa Pengaturcaraan bagi web. Ia adalah server side languange iaitu diproses di SERVER, bukan dibrowser seperti HTML.

    Apa itu MYSQL?
    Mysql adalah pengkalan data. (aku taknak beratkan kepala korang.. so aku declare camtuh. )


    EasyPHP, PHPDEV, PHPTRIAD?
    - Baik.. ini mmg masalah.. kepada mereka2 yang tak rajin membaca keterangan yang dijelaskan disetiap web mereka.. Main download saje.

    Ketiga-tiga bende diatas, adalah merupakan Software, iaitu untuk menjadikan pc anda sebagai server yang boleh baca kod php. Lazimnya dalam software ini ada 3 program utama, iaitu : Apache Server, Mysql.exe, Php.exe
    Iaitu 1 pakej lengkap untuk menjadikan pc anda LOCALHOST atau server buatan.

    PHPMYADMIN?
    Phpmy admin adalah script php yang sediabina, untuk kemudahan anda mengemaskini, membina, menambah dan sebagainya DATA kedalam MYSQL database anda.
    Merupakan Interface web berasaskan php language /script.

    Ape KEJADAHNYA pula :
    PhpNuke, PhpBB dan beberapa nama php lagi tu? .
    - Inilah masalah lazim sama seperti mereka yang taknak cuba faham dan baca berkali2 segala penjelasan MEREKA (pembina) di FAQ dekat website mereka.

    PHPNUKE, PHPBB adalah SCRIPT PHP yang sudah siap. Atau lebih senang dikatakan sebagai.... Satu sistem berasaskan kod-kod php yang telah dibina sepenuhnya. Untuk dilarikan (run) diserver yang boleh baca PHP.

    Jadi perbandingannya adalah seperti berikut.

    Subjek 1 : PHP (Bahasa pengaturcaraan )
    Subjek 2 : EASYPHP, PHPDEV, PHPTRIAD ( Software/Alatan )
    Subjek 3 : PHPBB, PHPNUKE etc ( Script )

    Perumpaannya..
    Subjek 1 : Huruf ABCDE - Z
    Subjek 2 : Kertas, Buku latihan, Pen, Pensil, Dakwat, Berus, Warna
    Subjek 3 : Hasilan kerja yang siap!..

    Contohnya..
    ABU!, menggunakan huruf A -Z (S1) untuk menulis/melukis sebuah cerita bergambar dengan menggunakan Pen (S2). Katakanlah.. dia menyiapkan 10 keping catatan, dan 10 keping ilustrasi. Catatan/hasil kerja ini DIJADIKAN BUKU lalu ditajukkan ia : ARNAB DAN KURA-KURA (S3) .

    Boleh faham?
    tak faham? Ulang baca sampai 20 kali!.. Tak boleh juga? Ulang lagi 50 kali..
    Kalau tak faham juga.. elok laaa, besok pegi suruh tukang gali kubur buat 1 lubang baru..


    // bleh lawat : http://geocities.com/mysticdreamworks
    // cari section php.. belajor cara asas situ.. JANGAN BANYAK TANYA LAH !!!! CUBA DAN BUAT, BUAT, BUAT, BUAT.. mesti jadi punya..
    // nanti aku pindah semua dalam tuh ke domain baru aku.. hehe
    Last edited by mysticmind; 21-07-2005 at 12:52 AM.

  2. #2
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    epox
    Posts
    432
    Rep Power
    228
    mistik tipu. XD
    Munzir + "/^[Hh](a)(z)\1\2[iI]$/"

  3. #3
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Mystic Kingdoms
    Posts
    2,749
    Rep Power
    278
    yeah!!.. aku tipu..
    INSPIRASI BUAT SEMUA
    nih orang nama kat atas nih : MHR .
    seorang yang berjaya membeli HONDA CITY 1.5 terbaru, pada umur (bape ah umo ko?) 22 kot?. dengan duit hasil keOTAIan PHP dia!.. ghahah

    (// jangan pecaye.. aku tipu tuh.. )

  4. #4
    Join Date
    Sep 2001
    Location
    epox
    Posts
    432
    Rep Power
    228
    woi. ko buat aku rasa tua aa.. aku baru 21 *blushes*

    aku mane ade keter. moto honda ade la, ex5 yang setia walaupun aku tak cuci kat 2 tahun.

    *pokes mistik*
    Munzir + "/^[Hh](a)(z)\1\2[iI]$/"

  5. #5
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Penang
    Posts
    170
    Rep Power
    217
    ...
    garang nyer cikgu nih ...

    mmg patut pun kena sound ngan si mistic nih ...

    dulu aku pernah kene gaks ....

    pesan favorite dia ... blaja html dulu .... baru php ...

    aku pun dulu xtau ape la phpnuke nih... pastuh kena la berjam2 buat research di internet ...

    lagi susah kita nak dapat tahu ilmu lagi la dia lekat dalam otak ..

    benda first yg aku pening dulu .. cara nak set db(database)...

    setelah berpuluh kali aku try baru lah dapat buat....

    selamat mencuba ......


  6. #6
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    BTHO
    Posts
    775
    Rep Power
    238
    Uihh...brutalnya tutorial :lol:

    - MENJ

  7. #7
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    bumi
    Posts
    4
    Rep Power
    0

    Talking

    alamak aku dah instal easyphp berjaya...sekali buat ...heloo world tak berjaya le rpulak...aku memang tak aada basic HTML...tapi boleh ler..kalau ada orang tunjuk..

    terima kasih yer..skurang2 nya aku dah tau install Easy pHP... dulu nak intall 3 benda tu..MYSQL ,Apache ngan PHP engine....lagi hampeh aku tak tau..

  8. #8
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    kuala lumpur
    Posts
    38
    Rep Power
    0
    aku dah try wamp dan easyphp...cuma wamp guna PHP5.0

  9. #9
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Penang / Perak / Kedah
    Posts
    34
    Rep Power
    0
    korang install and setup satu2 lagi syok..heheh aku wat cam 2...bleh blaja lebih mendalam sebab mesti akan berlaku kesilapan pada mulanya...then senang lah lepas 2...cam 2 ler aku blaja....
    Regards,
    Khairul
    Wireless PBX
    Cheap Hosting!!

  10. #10
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Malaysia
    Posts
    27
    Rep Power
    0

    huh

    kalo dah telebih pandai pon susah gak.. belagak la plak..illek ar..

    BUDI BAHASA BUDAYA KITA

  11. #11
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Johor Bahru
    Posts
    14
    Rep Power
    0
    Salam Hormat pada semua..

    Nak sambung sikit info dari Cik Puan Mysticmind kita.
    Berkenaan pasal alatan untuk membina laman web berbahasa PHP ini,
    aku ada le jengok-jengok 2 alatan ni :

    EasyPHP 1.8
    (Apache 1.3.33 / PHP 4.3.10 / MySQL 4.1.9 / phpMyAdmin 2.6.1)
    [EasyPHP] - Downloads

    phpdev423
    (Apache 1.3.27 / PHP 4.2.3 / MySQL 4 / phpMyAdmin 2.3.2 / Invision Board / PhpWebsite)
    phpdev 423 Download

    Oleh kerana 2 alatan ini sahaja yang aku boleh buat perbandingan disebabkan laman web mereka lebih teratur. Aku terus menerus menolak PHPTRIAD.

    Ada juga mereka-mereka yang menyarankan agar aku cuba ini :
    WAMP5 1.6.5
    (Apache 2.0.59 / PHP 5.1.6 + PECL / SQLitemanager / MySQL 5.0.24a / Phpmyadmin)
    WAMP5 1.6.5 Download

    Oleh kerana keperluan aku agak terbatas, aku hanya memilih EasyPHP 1.8.

    Bagaimana dengan anda? Dah mula?

    Sekian.

    Gojira Muda
    (aku yang boleh dikatakan bodoh PHP)
    buah cempedak diluar pagar

  12. #12
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Malaysia
    Posts
    6
    Rep Power
    0
    aku guna XAMP, kira ok la.. janji bleh run php dan connect database mysql

  13. #13
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Dungun
    Posts
    7
    Rep Power
    0
    Sekarang nie dah ada portable webserver boleh run PHP dalam pendrive.
    tak perlu install dalam PC. nama dia USB WebServer

  14. #14
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Kuantan
    Posts
    182
    Rep Power
    168
    "Mistake", introla jugak alternatif lain cam RoR ngan Ular Piton..
    bahsa tu pun beh jugak
    DonT ShoW to ShOw pls ppl

  15. #15
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Selangor
    Posts
    19
    Rep Power
    0
    just note

    bagi korang yang guna Joomla eloklah guna xampp..sebab xamp ada GD..GD tu takyah la aku terangkan cuma gunanya kalau ada plugins menggunakan gambar..kalau tak guna xampp, plugin joomla maybe akan ada masalah..


Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. TIPS dan PANDUAN memilih nama domain.
    By mysticmind in forum Domain Names
    Replies: 66
    Last Post: 07-12-2012, 06:26 PM
  2. Panduan SEO Google
    By inspiration in forum Other Webmaster-related Services and Promotion
    Replies: 0
    Last Post: 12-11-2008, 06:22 AM
  3. 40 Panduan Bisnes Internet & Gayapos
    By tmwwtw in forum Other Webmaster-related Services and Promotion
    Replies: 0
    Last Post: 07-05-2007, 02:23 PM
  4. Panduan dalam Design! Tips dan Tricks
    By mysticmind in forum Graphic Design
    Replies: 7
    Last Post: 12-04-2007, 11:37 AM
  5. Panduan Hebat
    By adiniel17 in forum Other Webmaster-related Services and Promotion
    Replies: 3
    Last Post: 08-04-2007, 04:45 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

SEO by vBSEO 3.5.0 RC1 PL1

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112